Voor het eerst muizenpups voortgekomen uit cellen van twee mannetjes

Voor het eerst hebben wetenschappers babymuizen gemaakt uit de cellen van twee mannetjesmuizen. Hoewel het niet zeker is of de methode ook voor mensen werkt, is het volgens experts een belangrijke stap in de biologie.

Dit schrijft AP News.

De wetenschappers namen eerst huidcellen uit de staarten van de mannetjesmuizen. Ze zetten de cellen vervolgens om in speciale stamcellen die zich kunnen specialiseren tot bijna elk celtype. En op die manier kan er bijvoorbeeld weefsel of orgaandelen van gemaakt kan worden.

De speciale stamcellen werden gekweekt en behandeld met een medicijn. Tijdens dit proces zetten de wetenschappers de cellen van de mannetjesmuizen om in vrouwelijke cellen. Van die cellen konden ze vervolgens werkende eicellen maken.

Die eicellen werden bevrucht en in de baarmoeders van vrouwtjesmuizen geplaatst. Ongeveer 1 procent van de embryo’s groeide uit tot levende muizenpups. De muisjes leken normaal te groeien en konden zelf voortplanten op de gebruikelijke manier, vertelde onderzoeksleider Katsuhiko Hayashi van Kyushu University en Osaka University in Japan.

Lees hier het volledige artikel.