Voor het eerst in Nederland: transplantatie van voorzijde borstwand in UMCG

Marjon Herwijnen (47) is de eerste patiënt in Nederland bij wie een gehele voorste borstwandtransplantatie is uitgevoerd. Haar borstwand werd vervangen door een prothese die in Australië op maat is gemaakt. Voor, tijdens en na de zestien uur durende operatie werkten meerdere UMCG-specialisten nauw met elkaar samen.

Diep in haar hart wist Marjon Herwijnen (47) uit Emmen dat er iets goed fout was. Toch trok ze in het voorjaar van 2022 niet meteen aan de bel toen ze een vreemde bobbel in haar rechterborst voelde. “Ik had al een tijdje last van pijnlijke, maar goedaardige cysten in mijn rechterborst waarvoor ik in mijn ziekenhuis onder controle stond, dus ik dacht dat het gewoon een nieuwe cyste was. Bovendien was ik druk met mijn gezin en met mijn baan in het basisonderwijs.”

Een paar maanden later, tijdens de zomervakantie in Kroatië, kreeg Marjon steeds meer pijn en merkte ze ook iets anders op: “Alles kostte me moeite, ik raakte al buiten adem van een wandelingetje naar de zee.” Voor alle zekerheid maakte ze toch maar een afspraak bij het ziekenhuis waar ze een paar weken later terecht kon.

Tumor in borstbeen drukte op het hart
Tijdens deze controle werd er een mammografie gemaakt waarop duidelijk iets afwijkends te zien was. Marjon moest meteen naar de echoscopist die een biopt nam en dat vervolgens doorstuurde naar het UMCG. Haar casus werd besproken in het multidisciplinair overleg (mdo) voor bot- en weke delen tumoren en niet lang daarna kreeg ze het bericht dat het inderdaad goed fout was: in haar borstbeen zat een tumor met een diameter van 10,5 centimeter die zowel naar voren groeide als naar achteren richting haar hart. “Dat verklaarde waarom ik minder lucht kreeg; de tumor drukte mijn hart schuin omhoog waardoor mijn longen in de verdrukking kwamen.”
Marjon bleek een chondrosarcoom te hebben, een kwaadaardige bottumor met een grote kans op uitzaaiingen.

Lees hier het volledige artikel.