Vonden Gentse wetenschappers oorzaak fibromyalgie?

Meer en meer wetenschappers situeren de oorzaak van de mysterieuze ziekte fibromyalgie in de hersenen, en volgens een nieuwe studie van Gentse wetenschappers ligt de kern van het probleem specifiek in het hersengebied de insula.

Het Vlaamse onderzoek biedt een verklaring voor het brede klachtenpatroon van fibromyalgiepatiënten en zou de deur kunnen openen voor innovatieve behandelingen.

Volgens schattingen lijdt zo’n 3 à 6% van de wereldbevolking aan fibromyalgie. Patiënten kampen met chronische pijnen, algemene spierstijfheid en een verhoogde gevoeligheid op een aantal specifieke plekken van het lichaam – zogenaamde drukpunten. Andere veelvoorkomende ziekteverschijnselen zijn vermoeidheid, hoofdpijn, slaapstoornissen, darmklachten, angst en stress, concentratiestoornissen en gevoeligheid voor temperatuurveranderingen.

Mede omdat er zoveel verschillende symptomen zijn, is het moeilijk voor wetenschappers om te bepalen welk lichamelijk mechanisme aan de basis ligt van de aandoening, die bovendien nog erg controversieel is in de medische wereld. Met het gevolg dat het stellen van de diagnose een zeer ingewikkeld proces is, patiënten vaak met veel onbegrip te maken krijgen en er geen concrete behandeling tegen de ziekte zelf beschikbaar is. De klachten kunnen wel bestreden worden met onder meer bepaalde geneesmiddelen, voldoende rust, (matige) beweging, ontspanningsoefeningen en therapeutische ondersteuning.

Lees hier het volledige artikel.