Volksziekte nummer één onderbelicht in verkiezingsprogramma’s

Met 290.000 mensen met dementie en ruim 800.000 mantelzorgers vertegenwoordigt Alzheimer Nederland meer dan een miljoen kiezers. En die worden slecht bediend.

In de verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen besteden vrijwel alle partijen nauwelijks of geen aandacht aan de gevolgen van volksziekte nummer één: dementie. Dat moet in het regeerakkoord straks goedgemaakt worden. De urgentie vraagt daar om.

Eén op de vijf mensen krijgt dementie en in 2040 zal het aantal mensen met dementie verdubbeld zijn tot ruim een half miljoen. Als we niet snel gaan investeren in goede dementiezorg, woonvormen voor mensen met dementie, goede mantelzorgondersteuning én preventie van dementie, zijn de financiële en maatschappelijke gevolgen van volksziekte nummer één over twintig jaar niet te overzien.

De voorspelling nu is dat de kosten zullen stijgen van ruim € 9 miljard per jaar nu tot naar schatting ruim € 15,5 miljard in 2040. Het is dan ook zeer zorgelijk dat er nauwelijks aandacht voor het onderwerp is in de verkiezingsprogramma’s. De SGP is de enige partij die een volledig hoofdstuk heeft gewijd aan dementie met onder meer aandacht voor de belangrijke rol van de casemanager dementie.

Lees hier het volledige artikel.