Volkoren zorgt voor lager risico op chronische ziekte

Een groep vooraanstaande voedingswetenschappers, het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC), meldt tijdens een symposium in Rome dat vaker volkoren eten direct samenhangt met een lager sterfterisico, minder kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, en mogelijk ook dikkedarmkanker.

CQC vindt dat wetgevers via goede regelgeving aan de consumenten moeten uitleggen wat wel en geen volkoren product is. Prof. dr. Fred Brouns, een van de sprekers van het ICQC symposium, zegt dat ook in Nederland nog veel producten het predicaat ‘volkoren’ mogen claimen, terwijl dat er nauwelijks in zit. Dat moet worden aangepakt, aldus Brouns.

Tweemaal daags volkoren
Als je de genoemde gezondheidsvoordelen wilt bereiken, is het voldoende twee keer per dag volkoren te eten, stelt ICQC. Deze voordelen treden niet op bij de consumptie van geraffineerde graanproducten, zoals wit brood of witte rijst. Het predicaat volkoren betekent dat alle stoffen die de oorspronkelijke graanbron bevatten in dezelfde verhouding in een levensmiddel moeten zitten. Het is een kwaliteitsbron van voedingsvezels en nutriënten en er is een dringende noodzaak om dit te communiceren richting publiek en gezondheidsadviseurs, zegt het ICQC panel.

Lees hier het volledige artikel.