Voedseletiketten vaak verwarrend en misleidend

Consumenten kunnen verstrikt raken in een doolhof van voedseletiketten, waarschuwen EU-auditors van de Europese Rekenkamer. Hoewel etiketten bedoeld zijn om consumenten te helpen bij het maken van weloverwogen keuzes, worden ze ook gebruikt om producten aantrekkelijker te maken met claims als “gezond”, “biologisch” of “glutenvrij”.

Dit leidt volgens de auditors niet alleen tot verwarring, maar kan ook misleidend zijn.

Hiaten in regelgeving en controle
Dankzij EU-regels wordt basisinformatie over voedingsmiddelen vermeld, maar de EU-auditors wijzen in hun verslag op zorgwekkende hiaten in de wetgeving. Zo mogen voedings- en gezondheidsclaims volgens de EU-regels worden gebruikt, zelfs voor producten met een hoog gehalte aan vet, suiker en/of zout. Producten met veel suiker kunnen vervolgens worden aangeprezen als “eiwitrijk producten”. Ook worden consumenten worden steeds vaker geconfronteerd met niet-gereglementeerde gezondheidsclaims over plantaardige of “botanische” stoffen. Als voorbeelden noemen de auditors claims als “geeft meer energie” of “verbetert de fysieke prestaties”, zelfs als deze niet wetenschappelijk bewezen zijn.

Lees hier het volledige artikel.