Een mengsel van vezels, afgestemd op het persoonlijke darmmicrobioom, geeft gunstige effecten bij mensen met prediabetes en overgewicht. Het verhoogt de productie van korte-keten-vetzuren, verbetert de lichaamssamenstelling en mogelijk ook de insulinegevoeligheid.
Dat blijkt uit onderzoek van Maastricht University, gefinancierd door het Diabetes Fonds.
Korte-keten-vetzuren
Tijdens fermentatie van vezels in de dikke darm worden korte-keten-vetzuren gevormd. Korte keten-vetzuren zijn belangrijk voor een gezonde stofwisseling. Ze kunnen bijvoorbeeld de insulinegevoeligheid verbeteren en ze helpen bij de productie van verzadigingshormonen. Het verschilt per persoon welke voedingsvezels de aanmaak van korte-keten-vetzuren verhogen. Dat is volgens de onderzoekers afhankelijk van de samenstelling van de darmbacteriën.
Microbioom
Daarom is in het onderzoek eerst gekeken welke bacteriën de deelnemers in hun darmmicroboom hadden. Vervolgens is in het laboratorium getest hoeveel korte-keten-vetzuren die bacteriën produceren bij verschillende mengsels van voedingsvezels. Daarbij werden enorme verschillen gevonden tussen mengsels van voedingsvezels. Bij de ene proefpersoon zorgde het ene mengsel voor een hoge productie, terwijl een ander mengsel juist bij een andere proefpersoon goed werkte. Duidelijk was in ieder geval wel dat een mengsel van vezels meer effect had dan 1 soort vezel.
Lees hier het volledige artikel.