Waarom slaan voedingsinterventies minder goed aan bij lager opgeleiden? Dat onderzocht socioloog Tim van Meurs in zijn proefschrift, waarop hij onlangs promoveerde aan Erasmus University Rotterdam. Een diepgewortelde weerstand tegen instituties blijkt de belangrijkste reden. ‘Interventies worden als betuttelend ervaren.’
Grote gezondheidskloof
Mensen met een lager opleidingsniveau eten gemiddeld ongezonder dan mensen met een HBO- of WO-opleiding en hebben ook vaker overgewicht. Ook blijkt uit eerder onderzoek dat voedings- en gezondheidsinterventies minder effectief zijn onder laagopgeleide burgers, waardoor de toch al aanzienlijke kloof die bestaat op het gebied van voedingsgezondheid nog groter wordt.
Met zijn proefschrift ‘No Appetite for Meddling’ (Geen trek in bemoeienis) wil de promovendus inzicht geven hoe het kan dat interventies en campagnes minder effectief zijn bij deze groep. Van Meurs onderzocht hoe burgers verschillende interventies ervaren en in hoeverre opleidingsniveau hierbij een rol speelt.
Lees hier het volledige artikel.