COVID-19 patiënten blijven soms weken op de intensive care (IC) aan de beademing. Dat vraagt om een specifieke voedingsaanpak. Arthur van Zanten, intensivist bij Ziekenhuis Gelderse Vallei weet daar alles van.
‘Juist bij patiënten die extreem lang op de IC liggen, is voeding tijdens én na de IC-opname extra belangrijk voor hun herstel.’
4 verschillende fases
Van Zanten doet al meer dan 10 jaar voedingsonderzoek op de IC. Samen met Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt hij de rol van voeding bij herstel na een IC-opname.
Voor een optimale voedingstherapie onderscheidt hij verschillende fases. ‘In elke fase is voeding belangrijk en steeds is een andere aanpak vereist.’
- de acute fase van metabole stress op de IC (globaal dag 1-4)
- de post–acute fase van metabole stress op de IC (normaal dag 5-10 en bij COVID-19 vaak aanzienlijk langer)
- de herstelfase op de verpleegafdeling van het ziekenhuis
- de herstelfase na ontslag uit het ziekenhuis
Lees hier het volledige artikel.