Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, wil je er alles aan doen om er voor te zorgen dat de ziekte beteugeld wordt of dat hij niet terugkomt als je behandeld bent. Vooral eten staat tegenwoordig centraal. Maar wat kun je nu wel eten en wat moet je niet eten bij kanker?
Een eenvoudig antwoord daarop is niet te geven, omdat er nog niet heel veel onderzoek is gedaan dat ook werkelijk representatief is naar de relatie tussen voeding en kanker. In dit artikel wat de wetenschap er over zegt.
Overgewicht, alcohol en voorbewerkt voedsel
Dat sommige kankers en ongezond leven met elkaar te maken hebben, is inmiddels wel bewezen. Zo is overgewicht bij heel veel kankers een negatieve factor. Ook het drinken van alcohol is inmiddels te vinden in het rijtje van veroorzakers van kanker, met name bij hormoongevoelige kankers als borstkanker, darmkanker en prostaatkanker. Ook voorbewerkt voedsel is gebleken, kan kankerverwekkend zijn. Denk daarbij aan worst, ham, salami en andere kant- en klaar producten.
Vitamine D
Wie genoeg vitamine D in zijn bloed heeft zitten, heeft minder kans op longkanker, borstkanker en dikke darm kanker. Een onderzoek uit 2014 waarbij verschillende studies zijn samengevoegd onder 6000 mensen laat zien dat het risico op het ontstaan van dikke darm kanker 30 tot 40% lager is bij mensen met de hoogste waarde aan vitamine D in het bloed in vergelijking met mensen met de laagste waarde. Ook hebben vrouwen met een hoge hoeveelheid vitamine D in het bloed een betere overleving als ze borstkanker hebben of hebben gehad.
Lees hier het volledige artikel. .