Voeding als medicijn

Dr. Alie de Boer, voedingswetenschapper aan het University College Venlo van de Universiteit Maastricht, publiceerde onlangs in het toonaangevende International Journal of Food Sciences and Nutrition een artikel waarin ze op basis van uitgebreid literatuuronderzoek kon aantonen dat omega 3-vetzuren en vitamine E een rol kunnen spelen bij de aanpak van chronische ontstekingsziekten in de longen, zoals astma, COPD en auto-immuunziekte sarcoïdose.

Alie de Boer: “Het medicijngebruik in deze alsmaar groeiende patiëntengroep is vaak intensief en langdurig. Gevolg is dat patiënten resistentie opbouwen en last krijgen van bijwerkingen. De inzet van voedingsstoffen of supplementen in combinatie met de juiste medicatie zou een enorme stap voorwaarts zijn. Hier liggen kansen.”

Effect
Alie de Boer promoveerde in 2015 aan de afdeling Farmacologie en Toxicologie van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Haar promotieonderzoek was onder andere gericht op het verschil in effect tussen voeding en medicijnen. Tijdens haar contacten met ziekenhuisapotheken hoorde zij dat patiënten die langdurig medicijnen moeten innemen daar op den duur resistentie tegen opbouwen. Daardoor moet de dosis telkens verhoogd worden, met alle bijwerkingen van dien. De Boer was er stellig van overtuigd dat voeding hier een rol kon spelen en bijna als een medicijn klachten zou kunnen verhelpen. Om dat te laten zien, bestudeerde ze meer dan 1200 artikelen over dit onderwerp. Uiteindelijk bleven daarvan ruim 160 artikelen over die het effect aantoonden van specifieke voedingscomponenten.

Lees hier het volledige artikel.