Na of tijdens een oorontsteking, griep, holte-ontsteking of verkoudheid kan het opeens voorkomen dat iemand opeens doof is, of geluiden gedempt of anders hoort. Die periode kan lang aanhouden, soms wel maanden. Vocht achter het trommelvlies is vaak de oorzaak. Het afvoeren daarvan is nog best een ingewikkelde zaak.
Buis van Eustachius
Een belangrijke rol bij deze aandoening wordt gespeeld door de buis van Eustachius. Die buis zorgt er voor dat het middenoor – dat voorzien is van lucht – verse lucht aanvoert en slijm afvoert bij het slikken, gapen, kauwen en spreken. Door dat ingenieuze systeem is de luchtdruk in het middenoor over het algemeen gelijk aan die in het uitwendige oor. Als de buis van Eustachius verstopt zit, kan de lucht niet weg die normaal gesproken wel verdwijnt. Wat er dan gebeurt, is dat de lucht die zich in het oor bevindt, via het slijmvlies waarmee het oor bekleed is, wordt opgenomen in het bloed. Daardoor ontstaat onderdruk van buiten en wordt het trommelvlies als het ware naar buiten gedrukt. Dat veroorzaakt doofheid of geluiden worden heel anders weergegeven. In sommige gevallen veroorzaakt het ook oorpijn.
Vocht achter het trommelvlies
Als zo’n situatie langer duurt, wordt er in de trommelholte vocht afgescheiden. Maar dat kan niet weg en omdat er steeds meer vocht komt, kan het trommelvlies ook steeds minder bewegen. Als het langer blijft zitten, kan het zelfs een soort slijm worden. Dit wordt ook wel lijmoor genoemd. Dit zorgt ook weer voor oorpijn en het trommelvlies kan bol gaan staan van het vocht. Soms kan het trommelvlies die druk niet meer aan en breekt het. Dan loopt het vocht vanzelf naar buiten. De oorpijn verdwijnt dan wel en vaak heelt het trommelvlies dan ook weer vanzelf.
Lees hier het volledige artikel.