Als voor iemand het spreekwoord over de speld in de hooiberg opgaat, dan is dat wel voor prof. John Martens van het Erasmus MC Kanker Instituut. Hij speurt met zijn team naar flarden van kanker in lichaamsvloeistoffen. Liquid biopsies, ofwel vloeibare biopten, vertellen hen veel over de kankerpatiënt en zijn of haar tumor.
Een tumor is geen geïsoleerd eilandje in het lichaam. Regelmatig laten er stukjes van los, die in het bloed, de urine of andere lichaamsvloeistoffen belanden. Dat kunnen hele tumorcellen zijn, maar ook losse DNA-fragmenten van de tumor. Dat laatste wordt ook wel celvrij DNA genoemd. John Martens, hoogleraar Translationele genomica van kanker, wijdt zijn wetenschappelijke carrière aan het opsporen van die tumorflarden, met als doel er conclusies aan te verbinden over het ziekteverloop of de juiste behandelkeuze.
Lastig bereikbaar orgaan
Het onderzoek van Martens draait om liquid biopsies, ofwel vloeibare biopten. Daarbij wordt een monster genomen van bloed of een andere lichaamsvloeistof van kankerpatiënten. Liquid biopsies zijn een afgeleide van het ‘klassieke’ biopt, waarbij de tumor met een naald wordt aangeprikt. Een pijnlijke en belastende ingreep, die niet voor alle patiënten een optie is. Denk bijvoorbeeld aan tumoren of uitzaaiingen ervan in de hersenen of de longen: organen die lastig of helemaal niet bereikbaar zijn met een naald.
Lees hier het volledige artikel.