In de winter is het een stuk moeilijker om ons vitamine D-gehalte op peil te houden. Waarom hebben we dit stofje überhaupt nodig en kunnen we het ook uit onze voeding halen? We bespraken het met professor Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkunde en Toegepaste Biologische Wetenschappen.
Het belang van vitamine D
Heel wat Belgen kampen met een vitamine D-tekort en dat heeft een niet te onderschatten impact op onze gezondheid. “Ik denk dat er geen enkele vitamine zo’n effect heeft op ons lichaam als vitamine D”, legt prof. De Maerteleire uit. “Het beïnvloedt zowel ons aangeboren als ons adaptief systeem. Dat wil zeggen dat als je immuunsysteem niet goed werkt, vitamine D kan helpen om het opnieuw te activeren. Het zorgt er bovendien voor dat ons lichaam natuurlijke antibiotica aanmaakt die virussen en bacteriën te lijf gaan.”
Naast het boosten van ons immuunsysteem, heeft vitamine D ook heel wat andere gezondheidsvoordelen:
- Gezonde botten: Vitamine D voorkomt het verlies van calcium uit de botten en vermindert het risico op osteoporose en osteomalacie (verzwakte botten).
- Ontstekingsremmende functie: Vitamine D kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid van het hart en andere organen.
- Mentale gezondheid: Er zijn aanwijzingen dat een laag vitamine D-gehalte kan leiden tot een verhoogd risico op depressie en andere stemmingsstoornissen.
- Diabetes: Sommige studies suggereren dat voldoende vitamine D het risico op type 2-diabetes kan verminderen en de insulinerespons kan verbeteren.
- Gezondheid van de spieren: Vitamine D kan bijdragen aan een goede spierfunctie en kan het risico op spierzwakte en vallen bij ouderen verminderen.
Lees hier het volledige artikel.