Vitamine D gunstig voor overleving bij darmkanker

Mensen met darmkanker hebben een grotere overlevingskans naarmate ze hogere vitamine D-concentraties in het bloed hebben. Dat blijkt uit onderzoek, waarop voedingswetenschapper Vera Wesselink op 12 oktober promoveert aan Wageningen University & Research.

Een mogelijk onderliggend mechanisme hiervoor is het ontstekingsremmend effect van vitamine D.

Omvangrijk darmkankeronderzoek
Wesselink maakte onder meer gebruik van gegevens uit de COLON-studie, een prospectieve cohortstudie waarin ruim 2.300 mensen met darmkanker tot gemiddeld 7 jaar na de diagnose zijn gevolgd. Bijna de helft van de darmkankerpatiënten bleek een tekort aan vitamine D te hebben. Het Gezondheidsraad-advies voor vitamine D-suppletie voor vrouwen vanaf 50 jaar en voor mannen vanaf 70 jaar werd ook niet goed opgevolgd. Het advies werd opgevolgd door slechts 34 procent van de vrouwen en 23 procent van de mannen uit deze leeftijdsgroepen.

Lees hier het volledige artikel.