Uit Zweeds onderzoek blijkt dat mannen die dagelijks een vitamine C supplement (ascorbinezuur, 1000 mg) slikken, een stevig verhoogde kans lopen op het krijgen van nierstenen. Dat komt doordat vitamine C ongemetaboliseerd in de urine wordt uitgescheiden als oxalaat en dat kan resulteren in calciumoxalaatstenen. Maar de Zweden houden een flinke slag om de arm voor wat betreft de hoogte van het risico.
Agneta Åkesson en haar team van het Karolinksa Instituut in Stockholm voerden het onderzoek uit op 22.000 mensen die geen en 907 mensen die wel vitamine C slikten over een periode van 11 jaar. Van de slikkers kreeg 3,4% last van nierstenen terwijl dat bij de niet-slikkers 1,8% was. Een statistisch significant verschil.
De Zweedse studie is bepaald niet de eerste die wordt uitgevoerd naar de gevolgen van een verhoogde uitscheiding van oxalaat door het slikken van onmatige hoeveelheden vitamine C. Ook oudere onderzoeken komen tot de conclusie dat het slikken van vitamine C, zeker in grote hoeveelheden, een extra risico op nierstenen met zich meebrengt. Maar hoe groot dat risico precies is, is ook uit deze laatste studie niet helemaal duidelijk.
Bij een gezonde gevarieerde voeding is het slikken van een vitaminesupplement overigens onnodig. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is niet meer dan 75 mg en een tablet bevat wel 1000 mg vitamine C. Met het voedsel krijgt vrijwel iedereen voldoende vitamine C binnen.
Bron: JAMA Internal Medicine Door Jeroen van Setten