Veel mensen geloven dat het nemen van vitamine B1, knoflook of gistpillen hun lichaam muggen kan laten afstoten zonder dat ze insectenwerende middelen, netten of lange mouwen nodig hebben. De redenering is dat vitamine B1 een zwavelhoudend vitamine is – er zijn twee zwavelhoudende vitaminen, namelijk B1 en B7 – en dat slecht ruikende afbraakproducten van dit vitamine in het zweet terecht komen en alzo muggen op een afstand houden. Vitamine B1, of thiamine, wordt sinds 1943 aangeprezen als een systemisch insectenwerend middel. Maar is dit waar? Spoiler alert: het is onzin.
Vanwaar komt de mythe dat vitamine B zou helpen tegen muggen?
De vraag naar systemische insectenwerende middelen is heel groot. Niet alleen omwille van het vervelend gezoem en de jeukende bulten nadien, maar ook omwille van het risico van door insecten overgebrachte pathogenen bijvoorbeeld virussen. Denk maar zeer recent aan het verschijnen van de tijgermug die ziekten als dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts kan veroorzaken .
Een reviewartikel heeft voor het eerst de wetenschappelijke consensus beschreven over de kwestie van vitamine B1 als insectenwerend middel. Het beslaat meer dan 100 artikelen uit meerdere landen in een half dozijn talen die bijna 80 jaar beslaan, inclusief artikelen die niet online beschikbaar zijn, maar in tijdschriften voorkomen die zelfs niet meer worden uitgegeven. De conclusie is ondubbelzinnig: orale muggenwerende middelen werken niet. Dus, waar komt dit idee vandaan en waarom verdwijnt het niet?
Lees hier het volledige artikel.