Virusremmer stap op weg naar behandeling RS-virus

Amerikaanse onderzoekers boekten positieve resultaten met een virusremmer die de activiteit van het *respiratoir syncytieel virus (RSV) remt.*Een van de belangrijkste veroorzakers van verkoudheid. Maar of hun bevindingen praktische toepassing zullen vinden, is de vraag.

Het RSV kennen we sinds 1956 als de veroorzaker van neusverkoudheid bij chimpansees. Later bleek dat het ook een rol speelt bij het ontstaan van bronchiolitis en pneumonie bij jonge kinderen.

Wereldwijd is een infectie met het RS-virus na malaria de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen in het eerste levensjaar. Vorig jaar liet kinderarts Louis Bont (UMC Utrecht) in NEJM zien dat er een causaal verband bestaat tussen een eerder doorgemaakte RSV-infectie en aanvallen van piepende benauwdheid. Voorkom je de infectie, dan voorkom je ook die benauwdheidsaanvallen, zo toonde hij aan. Zijn redenering is dat het virus de luchtwegen ernstig beschadigt waardoor kinderen kwetsbaar blijven voor gewone verkoudheidsvirussen, afwisseling van koude en warmte, en sigarettenrook.

Lees hier het volledige artikel.