Meer ziekenhuiszorg thuis, met hulp van nieuwe technieken. Dat doel stelden huisartsen, specialisten en verpleegkundigen zich onlangs in een nieuw medisch akkoord. In Maastricht hebben ze die toekomst nu een gezicht gegeven met een virtuele verpleegkundige: Molly.
Ze ziet eruit als een verpleegkundige, praat (weliswaar een beetje houterig) als een verpleegkundige, maar ze is een slimme ‘bot’. Deze virtuele zorgverlener leert patiënten met hartfalen thuis hoe ze hun eigen gezondheid kunnen monitoren en verbeteren, zodat ze alleen naar het ziekenhuis hoeven als dat echt nodig is.
Molly legt uit, beantwoordt vragen, en instrueert patiënten, bijvoorbeeld over hoe ze hun bloeddruk moeten meten. Ze waarschuwt ook als patiënten contact moeten opnemen met een specialist.
‘Domme dame’
“Een Amerikaans bedrijf kwam met Molly aan, maar ze was toen nog een domme dame, leeg”, zegt de projectleidster Josiane Boyne van Maastricht University Medical Centre (MUMC). “Wij hebben haar slim gemaakt met allerlei medische informatie rond hartfalen, zoals we die al gebruikten in ons medisch gevalideerde computerprogramma Hartfalencoach.” Molly mocht daarna drie maanden stagelopen in de praktijk.
Lees hier het volledige artikel.