Ruim 120 gemeenten informeren hun burgers nauwelijks over de veranderingen in de zorg. Vijftig gemeenten melden zelfs helemaal niets over de decentralisatie. Dat blijkt uit een onderzoek van SIMgroep, e-dienstverlener voor de overheid. Op veel websites van gemeenten vinden burgers slechts summiere informatie over de veranderingen in de zorg.
De onderzoekers vroegen zich af hoe ver gemeenten zijn gevorderd in het informatie- en dienstverleningsvraagstuk rondom het decentralisatieproces. Nog niet ver, concluderen de onderzoekers. Ongeveer 68 procent van de gemeenten heeft kwalitatieve informatie vindbaar op de website en via de zoekmachine. Zij weten goed te vertellen wat de decentralisatie inhoudt, maar vertellen daarbij niet wat het voor de burger betekent.
In totaal scoren 120 gemeenten een zware onvoldoende. Vijftig gemeenten melden zelfs helemaal niets over de veranderingen in de zorg. ‘Noch via de homepage of een aparte subsite, noch via een item in de (sub)navigatie of een nieuwsbericht. Ook via de zoekmachine is niets te vinden’, menen de onderzoekers.
Wmo
De kwaliteit van informatie over de Wmo is erg hoog, vinden de onderzoekers. 92 procent van de getoetste punten is in orde. De gemeenten vertellen wat de Wmo inhoudt, waar burgers recht op hebben, welke diensten de gemeente aanbiedt en hoe deze aangevraagd kunnen worden. ‘Wat alleen opvalt’, zeggen de onderzoekers, ‘is dat hier geen informatie terug te vinden is over wat er verandert in de nieuwe Wmo die per 1 januari 2015 van kracht wordt.’
Ouderenzorg, jeugdzorg en pgb
Op het gebied van de informatie over de ouderenzorg is verbetering nodig. De informatie blijkt in veel gevallen slecht vindbaar. Slechts een kwart van de gemeenten heeft de informatie snel op de homepage of menustructuur beschikbaar. Bij veel websites staat de informatie verspreid over veel verschillende onderdelen van de website. Het is volgens het rapport handiger om deze informatie te bundelen.
Lees hier het volledige artikel.