De Nederlandse patiëntenvereniging ParkinsonNet heeft naar aanleiding van de Wereld Parkinson Dag de 200 grootste misverstanden over de ziekte van Parkinson weerlegd. Lees hier een kleine selectie uit die 200 misverstanden.
- Alle mensen met Parkinson trillen
Niet alle mensen met Parkinson trillen. Sterker nog, ongeveer één op de drie mensen met Parkinson heeft niet of nauwelijks last van trillen. En bij die mensen die wel last hebben van trillen verschilt de mate van trillen, het moment van optreden (in rust, of tijdens gebruik van bijvoorbeeld de handen) en de mate van ervaren handicap enorm. Mensen met een vorm van parkinson waarbij het trillen erg op de voorgrond staat kennen gemiddeld een wat gunstiger prognose dan mensen die niet of nauwelijks last hebben van trillen. De reden hiervoor is nog niet goed duidelijk. - De ziekte van Parkinson is een spierziekte
Parkinson is een ziekte van de hersenen, ook al uit de ziekte zich lichamelijk door bijvoorbeeld trillen, traagheid of bevriezen (‘freezing’). De symptomen bij de ziekte van Parkinson worden veroorzaakt doordat de dopamine-producerende cellen in de substantia nigra (ofwel de ‘zwarte stof’) teloorgaan. De aansturing van de spieren wordt hierdoor beschadigd, maar niet de spieren zelf. De spierkracht kan verminderd zijn bij mensen met Parkinson, niet omdat de spier zelf beschadigd is, maar omdat de aansturing is verminderd, en deels ook omdat de spieren minder intensief gebruikt worden (en daardoor weer zwakker worden).
Lees hier het volledige artikel.