Vijf vragen over stamceldonatie

Duizenden lampjes, applaus en een enorm spandoek: afgelopen zaterdag zagen we de steun van een heel voetbalstadion voor Thijs Slegers, woordvoerder van PSV. Thijs heeft acute leukemie en wordt niet meer beter. Per jaar krijgen ook duizenden andere mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben.

Deze patiënten zijn erg ziek, en als er geen stamceltransplantie wordt gegeven, is de kans groot dat ze eraan overlijden. Een laatste mogelijke kans voor behandeling zijn gezonde stamcellen van een ander. En hiervoor zijn stamceldonoren nodig. Deze stamcellen van donoren moeten wel goed matchen met die van de patiënt.

Er zijn veel onduidelijkheden over stamceldonatie. Het team Hematologie van het Radboudumc beantwoordt de meest voorkomende vragen.

  1. Wat is stamceldonatie?
    Stamceldonatie is het afstaan van stamcellen voor behandeling van patienten met een bloedziekte. Stamcellen zijn cellen die nieuwe bloedcellen aanmaken. Ze komen voor in de beenmergholtes van onze botten. Een patiënt kan niet van iedereen stamcellen ontvangen. Daarvoor moet een donor gevonden worden met dezelfde weefselkenmerken. De kans dat twee willekeurige mensen met elkaar matchen is erg klein. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich aanmelden als stamceldonor. Voor mensen met een kwaadaardig bloedziekte (zoals leukemie) of een ziekte van het afweersysteem kan een stamceltransplantatie levensreddend zijn.

Lees hier het volledige artikel.