Au! Waarom doet iets zeer?
Pijn is vervelend. Maar ook moeilijk in woorden uit te drukken. Daarom is het vaak lastig in te schatten hoeveel pijn iemand anders heeft. Voelt pijn eigenlijk voor iedereen hetzelfde? En welke dieren voelen er pijn?
NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over pijn.
Tijdens het avondeten bijt je op je tong. Je glijdt uit op straat en haalt je knieën open. Of je hebt spierpijn na een potje voetballen. Pijn is onderdeel van ons leven, of we het nou willen of niet. Maar waarom hebben we eigenlijk pijn? NEMO Kennislink dook in vijf vragen om pijn beter te begrijpen.
Wat is pijn?
Pijn is een onplezierig gevoel in je lichaam. Het waarschuwt je voor mogelijke weefselschade, zoals een snijwond, een gebroken arm of een blindedarmontsteking. Door je hele lichaam zitten speciale cellen die pijnsignalen doorgeven aan je hersenen. In de hersenen zorgt een combinatie van deze signalen samen met je emoties en omgeving of én hoeveel pijn je ervaart.
“Pijn is een bewuste ervaring”, legt Monique Steegers, hoogleraar pijngeneeskunde en palliatieve geneeskunde bij het Amsterdam UMC, uit. “Wanneer je tijdens een operatie onder narcose bent, geven zenuwen bij weefselschade nog steeds een signaal door aan de hersenen. Dat noemen we ook wel nociceptie. Toch voel je tijdens een operatie geen pijn. Alleen wanneer de hersenen de situatie als gevaarlijk beoordelen, zullen we zulke signalen als pijnlijk ervaren.”
Lees hier het volledige artikel.