Juni 2022 is omgedoopt tot ‘de maand van de macula’ om aandacht te vragen voor oogziekten die de macula, het centrale deel van het netvlies, aantasten. Ook de afdeling Oogheelkunde van het Radboudumc levert een bijdrage.
Oogarts Yara Lechanteur geeft aan de hand van vijf vragen uitleg over leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD).
Wat is de macula?
‘De macula, beter bekend als de gele vlek, is het centrale deel van ons netvlies. Het netvlies is de binnenbekleding van het oog. Hier bevinden zich de fotoreceptoren. Deze lichtgevoelige cellen vangen lichtsignalen op en zetten deze om in elektrische signalen, die vervolgens via de oogzenuw in de hersenen terecht komen. We onderscheiden twee soorten fotoreceptoren, de staafjes en de kegeltjes. De staafjes liggen vooral aan de buitenranden van het netvlies en de kegeltjes zitten vooral in de macula. De macula is heel belangrijk om scherp te kunnen zien en kleuren waar te nemen.’
Wat is leeftijdsgebonden maculadegeneratie?
‘Als we de term ontleden komen we eerst bij ‘leeftijdsgebonden’. Dat wil zeggen dat de aandoening optreedt bij toenemende leeftijd. ‘Macula’ is de plek in het oog waar de aandoening zich manifesteert. ‘Degeneratie’ betekent slijtage. We hebben het dus over slijtage van de gele vlek bij ouderen. Deze slijtage ontstaat door ophoping van afvalstoffen in de macula. Door een tekort aan voedingsstoffen in het netvlies kan een gevorderd stadium van ziekte ontstaan.
We onderscheiden hierbij een droge en een natte variant.
Lees hier het volledige artikel.