In deze tijd van het jaar hebben veel mensen er regelmatig last van: een koortslip. Hoe kom je eraan en vooral: hoe kom je ervan af? NEMO Kennislink ging koortsachtig op zoek naar het antwoord op vijf vragen.
Veel mensen kennen wel het branderige gevoel op je lippen, gevolgd door blaasjes die later een korstje vormen: de koortslip. Volgens huisartsenregistratie Nivel hadden in 2023 bijna 61 duizend mensen er eentje. Waarschijnlijk waren het er in werkelijkheid nog veel meer, want lang niet iedereen gaat ermee naar de huisarts. En dat is ook niet nodig. Bij 1 op de 3 mensen die ooit een koortslip hebben gehad, komt de aandoening regelmatig terug, soms zelfs meerdere keren per jaar.
Wat is een koortslip eigenlijk? Hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf? En waarom krijg je steeds opnieuw een koortslip?
*We (*Nemo kennislink) doken in de huisartsenrichtlijn en in de wetenschappelijke literatuur.
Wat is de oorzaak van een koortslip?
De oorzaak van een koortslip is een virus: herpes simplex type 1 (HSV-1). Ook HSV type 2 kan een koortslip veroorzaken. De meeste mensen dragen het virus bij zich. Schattingen daarvan lopen uiteen van 60 tot 80 procent van de bevolking. Je loopt het virus op door direct huidcontact (zoals zoenen) of via besmette voorwerpen. Vaak loop je in de kleuterleeftijd een besmetting op. Dan krijg je geen koortslip, maar een ontsteking van de slijmvliezen in je mond. Maar het kan ook heel goed dat je helemaal niets merkt van de besmetting. Je kunt het virus ook doorgeven zonder dat je het in de gaten hebt. Je draagt het virus de rest van je leven bij je.
Lees hier het volledige artikel.