Vijf vragen over de coronavarianten

Door de komst van nieuwe coronavarianten heeft het kabinet gekozen voor strengere maatregelen, zoals de avondklok. Hoe zit het nu met die varianten? NEMO Kennislink geeft antwoord op vijf vragen.

  1. Hoeveel coronavarianten zijn er?
    Het coronavirus muteert continu, maar wetenschappers beschouwen niet ieder virus met een aanpassing in het genetisch materiaal als zorgelijk. In sommige gevallen geeft een mutatie het virus een voordeel en verandert het zijn ‘gedrag’. Dan pas spreken wetenschappers van een zorgelijke nieuwe viruslijn, die in de volksmond een nieuwe coronavariant genoemd wordt.

Op dit moment zijn er zeker vijf van zulke coronavarianten wereldwijd. Om te beginnen de Britse variant die in september 2020 opdook in Zuidoost-Engeland en sindsdien zijn weg vond naar zeker vijftig landen waaronder Nederland, België en Ierland. Naast de Britse variant, ontdekten wetenschappers ook nieuwe varianten in Zuid-Afrika, Brazilië, Nigeria en Californië. Daarvan heeft de Zuid-Afrikaanse variant al voet aan wal gezet in Nederland met een uitbraak in Gorinchem waarbij achttien personen besmet zijn.

In vergelijking met het oorspronkelijke coronavirus, hebben de coronavarianten onder meer mutaties in hun spijkervormige uitsteeksels, de zogenaamde spijkereiwitten of spike-eiwitten. Met die uitsteeksels grijpt het virus zich vast aan onze cellen. Door de kleine aanpassing in het spike-eiwit bindt het virus sterker aan de cellen in ons lichaam en dringt het de cellen gemakkelijker binnen. Een duidelijke verandering in ‘gedrag’.

Lees hier het volledige artikel.