De cellen van ons lichaam herbergen niet alleen ons eigen erfelijke materiaal maar ook dat van virussen die zijn binnengedrongen. Door dit complete metagenoom te analyseren, is het mogelijk de oorzaak van een virusinfectie te achterhalen.
Het LUMC heeft als eerste in Nederland een expertiselab dat dergelijke ingewikkelde analyses uitvoert in het kader van patiëntenzorg. Ellen Carbo heeft de techniek doorontwikkeld. Op dit onderwerp promoveert ze woensdag 17 mei.
Bij patiënten met een ernstige infectie is het belangrijk de boosdoener te achterhalen om vervolgens een adequate therapie te kunnen inzetten. Met standaardonderzoeken bepalen ziekenhuizen of het om een bacteriële of virale infectie gaat. Maar het komt regelmatig voor dat die nooit wordt gevonden. Jutte de Vries van het LUMC heeft met medisch moleculair microbiologen en bioinformatici een methode opgezet om alle mogelijke virussen in één keer aan te tonen, inclusief nieuwe virussen. Zij is klinisch viroloog van de afdeling Medische Microbiologie en associate professor van het Leiden University Center of Infectious Diseases (LU-CID). Samen met promovenda en moleculair bioloog/bioinformaticus Ellen Carbo heeft ze de techniek daarvoor geoptimaliseerd en geschikt gemaakt voor patiëntendiagnostiek.
Lees hier het volledige artikel.