Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: waarom zijn vezels eigenlijk zo gezond? En waar zitten ze in? Huisarts Jacqui van Kemenade: “Wie veel vezels eet, leeft langer, maar de gemiddelde Nederlander haalt maar de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.”
Wat zijn vezels eigenlijk?
“Voedingsvezels zijn kleine deeltjes van planten die wij als mensen niet kunnen verteren.”
Als we ze niet verteren, waarom zijn ze dan gezond?
“Om verschillende redenen. Een deel van de voedingsvezels, ook wel fermenteerbare vezels genoemd, dient als voedsel voor de goede bacteriën in de darmen. Die bacteriën zijn heel belangrijk voor de gezondheid en de werking van het immuunsysteem.”
“Een ander deel van de vezels speelt een belangrijke rol bij de stoelgang. De vezels komen namelijk in hun geheel aan in de darmen. Daar zorgen ze ervoor dat de ontlasting volume krijgt en dat de darmwand geprikkeld wordt waardoor de darmbeweging toeneemt. Last but not least nemen ze vocht op. Dat maakt de ontlasting kneedbaar en soepel. Ze helpen dus bij het poepen.”
Lees hier het volledige artikel.