Vezels, verdikken en extra knoflook: voedingsadviezen bij Parkinson

Er is meer voedingsbegeleiding gewenst bij de ziekte van Parkinson. Dat concludeert biomedische wetenschapper Florence Baert, die op 26 mei aan de KU Leuven promoveerde op haar onderzoek. Voedingsadvies kan volgens Baert leiden tot een betere voedingstoestand en misschien zelfs tot symptoomverlichting.

Vezels en darmmicrobioom
Baert onderzocht onder meer het effect van vezels op het darmmicrobioom. Er zijn namelijk aanwijzingen dat het darmmicrobioom een rol speelt in de pathologie van Parkinson. Het darmmicrobioom van Parkinsonpatiënten verschilt van dat van gezonde vrijwilligers, met een opmerkelijke daling in de hoeveelheid bacteriën die het korteketenvetzuur boterzuur produceren. En dat is volgens Baert een belangrijk gegeven in de zoektocht naar behandelingen.

Proefdierstudies suggereren dat een hogere boterzuurproductie de motorische symptomen en ontsteking bij Parkinsonpatiënten zou kunnen verbeteren.

Lees hier het volledige artikel.