Mensen die een vezelrijk eetpatroon hebben, krijgen vaker last van een opgeblazen gevoel als ze veel eiwitten eten dan wanneer ze veel koolhydraten gebruiken.
Dat blijkt uit een studie van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Drie verschillende onderzoeksrondes
De 164 deelnemers van de studie kregen 3 verschillende menu’s gedurende 6 weken. Alle menu’s bevatten ongeveer 30 gram vezels en 2.100 kcal, maar de verhoudingen van koolhydraten, eiwitten en onverzadigd vet verschilden. Tussen de verschillende eetpatronen hadden de mensen 2 tot 4 weken pauze, waarin ze weer aten volgens hun eigen eetpatroon. Aan het begin en het eind van iedere onderzoeksronde rapporteerden ze de mate van opgeblazen gevoel.
Samenstelling eetpatronen
Het koolhydraatrijke dieet bevatte 58 energieprocent koolhydraten, 15 energieprocent eiwitten en 27 energieprocent vet, waarvan 21 energieprocent onverzadigd. Het eiwitrijke dieet bestond uit 48 energieprocent koolhydraten, 25 energieprocent eiwitten (voornamelijk uit plantaardige bronnen) en 27 energieprocent vet (21 energieprocent onverzadigd). En het vetrijke dieet bevatte 48 energieprocent koolhydraten, 15 energieprocent eiwitten en 37 energieprocent vet, waarvan 31 energieprocent onverzadigd.
Lees hier het volledige artikel.