‘Vette lever’: niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en leverontsteking (NASH)

Leververvetting is een ziekte die steeds vaker voorkomt in Westerse landen. Het treft een aanzienlijk deel van de bevolking, ook in België. Maar wat is het precies? W at zijn de oorzaken van leververvetting? Wat is het verschil tussen NAFLD en NASH? Wat zijn de symptomen en gezondheidsrisico’s?

Leververvetting is een algemene term voor een overmatige ophoping van vet in de lever. Dit teveel aan vet is niet gekoppeld aan alcoholgebruik. De oorzaken zijn nog niet goed bekend, maar over het algemeen komt het voor bij mensen met overgewicht of obesitas. Leververvetting ontwikkelt zich in twee fasen: niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD) en niet-alcoholische steatohepatitis (NASH).

NAFLD: niet-alcoholische vette leverziekte: Niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD) is de meest voorkomende vorm van vette leverziekte. Het wordt gekenmerkt door een ophoping van vet in de lever, zonder noemenswaardige ontsteking. In België heeft ongeveer 30% van de bevolking overtollig vet in de lever. Deze aandoening is in het begin meestal goedaardig, zonder duidelijke symptomen.

NASH: niet-alcoholische steatohepatitis: In een derde van de gevallen ontwikkelt zich onbehandelde NAFLD tot een ernstigere vorm van de ziekte die bekend staat als niet-alcoholische steatohepatitis (NASH). Bij NASH gaat de ophoping van vet gepaard met chronische ontsteking en schade aan het leverweefsel. Deze ernstige vorm van de ziekte treft ongeveer 5% van de Belgische bevolking en verhoogt het risico op het ontwikkelen van ernstige complicaties zoals fibrose, levercirrose en zelfs leverkanker aanzienlijk. Het is nog niet duidelijk waarom leversteatose bij de ene persoon tot de ontwikkeling van NASH leidt en bij de andere niet.

Lees hier het volledige artikel.