Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben aangetoond dat darmbacteriën veel meer alcohol kunnen produceren dan tot nu toe bekend. Dit kan de oorzaak en aanjager zijn van Non Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD), niet-alcoholische leververvetting.
De resultaten zijn 10 oktober gepubliceerd in Nature Medicine.
Overmatig alcoholgebruik kan leververvetting veroorzaken. Maar bij mensen met NAFLD is geen sprake van hoge alcoholconsumptie. Arts-onderzoeker Stijn Meijnikman: “Dat darmbacteriën alcohol kunnen maken, was al bekend. Maar niet dat het zoveel kan zijn. Als patiënt merk je daar niets van omdat de lever de alcohol afbreekt. Uit onze studie blijkt nu dat bij 40% van de NAFLD-patiënten alcohol toch een rol speelt, alleen gaat het dan om alcohol die gemaakt is door eigen darmbacteriën.”
Het onderzoek
De onderzoekers gebruikten voor hun onderzoek bloed uit de poortader, het bloedvat dat stoffen van de darmen naar de lever transporteert. In de lever worden schadelijke stoffen zoals alcohol afgebroken. Meijnikman: “Wij wilden weten hoeveel alcohol er in het bloed zit voordat de lever zijn zuiverende werk doet. Toen vonden we hoge concentraties die overeenkomen met 0.35 liter pure alcoholconsumptie per dag. Wij vermoeden dat dit een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en in stand houden van leververvetting bij mensen met NAFLD.”
Lees hier het volledige artikel.