Vervalste geneesmiddelen beter aanpakken

Er zijn zeven organisaties waar professionals en gebruikers melding kunnen doen van mogelijk vervalste medicijnen. En dat moet zo blijven, omdat iedere organisatie beschikt over eigen expertise, zegt minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer over het stroomlijnen van meldingen over vervalste medicijnen en een bijbehorend plan van aanpak.

De zeven organisaties (IGZ, LMZ, Lareb, NVWA, NVIC, RIVM en de Dopingautoriteit) moeten intensiever gaan samenwerken en gegevens uitwisselen, om een betere herkenning en signalering van vervalste geneesmiddelen te bewerkstelligen. Nu worden valse medicijnen nog slecht herkend, doordat ze er betrouwbaar uitzien en gezondheidsklachten kunnen veroorzaken die niet direct aan een vervalsing doen denken. Daardoor krijgen de verschillende organisaties vaak niet-specifieke meldingen over klachten. En dat maakt het moeilijk om de klachten te relateren aan mogelijk vervalste geneesmiddelen.

Ook al doordat de etikettering en de werkelijke samenstelling van valse medicijnen vaak verandert. Door de versnippering van niet-specifieke meldingen over de verschillende organisaties wordt de kans op herkenning nog verder verkleind en is er geen overzicht over onder meer de veroorzaakte gezondheidsschade.

Lees hier het volledige artikel.