Ondanks alle veranderingen in de gezondheidszorg hebben Nederlanders nog steeds veel vertrouwen in zorgprofessionals en in ziekenhuizen. Sinds de metingen van vertrouwen in 1997 begonnen, is het publieke vertrouwen in zorgprofessionals en zorginstellingen stabiel gebleven.
Dit blijkt uit het proefschrift van Evelien van der Schee.
Rond 90% van de mensen heeft vertrouwen in medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Het vertrouwen in ziekenhuizen blijft door de jaren heen tussen de 70 en 80%. Vertrouwen in de geestelijke gezondheidszorg ligt overigens wel laag, tussen de 30 en 40%. Dit kan zijn omdat mensen daar veel minder ervaring mee hebben. Eigen ervaringen en ervaringen van anderen in het sociale netwerk zijn namelijk van invloed op het publieke vertrouwen.
Als mensen geen vertrouwen in de gezondheidszorg hebben, gaan ze het bezoek aan een arts uitstellen of zijn ze minder betrokken bij de behandeling. Het publiek vertrouwen in de gezondheidszorg heeft derhalve gevolgen voor de effectiviteit van de zorg.
Andere invloeden op publiek vertrouwen zijn informatie die via het nieuws tot ons komen en het gevoel dat er garanties voor kwaliteit en toezicht zijn. Het eerste wordt geïllustreerd door een studie waaruit bleek dat het vertrouwen van mensen, die in de regio woonden van een ziekenhuis waarin een incident had plaatsgevonden waarover in de media werd gerapporteerd, was gedaald. Zij hadden relatief weinig vertrouwen in het ziekenhuis en de specialisten die er werkten.
Lees hier het volledige artikel.