Honderden ernstig zieke mensen ontbreken elke dag in de coronacijfers. Zij krijgen thuis zuurstof en zorgen daarmee voor wat lucht in de ziekenhuizen, maar dat geeft wel een vertekend idee van de ernst van de pandemie in Nederland.
,,De politiek baseert coronamaatregelen en dus ook versoepelingen nu op een te rooskleurig beeld.”
Een van de ziekenhuisdirecteuren die aan de bel trekt, is Peter van der Meer van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. ,,Wij houden momenteel 37 patiënten met corona op afstand in de gaten. Dat zijn bijna twee verpleegafdelingen. Deze patiënten komen niet of nauwelijks terug in de overzichten. Ook het beeld van wél opgenomen patiënten raakt vertekend: zij zijn gemiddeld genomen zieker en moeten vaker naar de intensive care.’’
Het is volgens Van der Meer van groot belang de patiënten wel in de statistieken mee te nemen. Niet alleen om ‘de druk op de zorg eerlijk over het land te kunnen verdelen op basis van de werkelijke totale aantallen per regio’, maar óók om betere voorspellingen te kunnen maken.
Juist die voorspellingen stonden vorige week in het hart van het Nederlandse coronabeleid. Terwijl de drukte in de ziekenhuizen nog toeneemt, besloot het kabinet tot versoepelingen. Dat besluit is gebaseerd op de modellen van het RIVM. Maar, vragen sommige ziekenhuisdirecteuren zich af: als de dagelijkse coronacijfers niet de werkelijke drukte laten zien, hoeveel waarde moet je dan aan de modellen hechten?
Lees hier het volledige artikel.