Verstoord slaapritme leidt tot gestreste vaatwand

Veel mensen hebben een verstoord slaapritme. Dat lijkt misschien niet zo’n groot probleem. Totdat blijkt dat de stress die het in je lichaam veroorzaakt kan leiden tot een vergrote kans op hart- en vaatziekten.

Lekker uitslapen tot twaalf uur ’s middags. Daar geniet iedereen wel van. Maar dan blijkt dat je de dag erna alweer om zeven uur ’s ochtends moet opstaan. Dat is iets minder fijn. Er zit een groot verschil tussen de tijden van het opstaan bij beide dagen, en dit kan dan je biologische klok flink verwarren. Maar niet alleen je biologische klok heeft hier last van – je lichaam ook. Het verstoorde ritme kan zelfs leiden tot een toename van arteriosclerose, ook wel slagaderverkalking genoemd. Dit is dan ook aangetoond in een onderzoek bij muizen.

Slagaderverkalking
Cholesterol is over het algemeen een grote veroorzaker van slagaderverkalking. Het gaat hierbij dan om lagedichtheidlipoproteïne (LDL), ook wel ‘slecht cholesterol’ genoemd. LDL komt langs de beschadigde binnenwand van een bloedvat en gaat door de poriën van de binnenlaag van de vaatwand. Hier hoopt het op, samen met witte bloedcellen en vette stoffen. Dit proces herhaalt zich meerdere malen. Zo ontstaat er een steeds dikkere opeenhoping van stoffen, wat het moeilijker maakt voor het bloed om nog ‘normaal’ door het bloedvat heen te stromen. De rode bloedcellen, die onder andere verantwoordelijk zijn voor het vervoeren van zuurstof naar de organen in je lichaam, kunnen zo moeilijker hun bestemming bereiken. De doorgang kan zelfs volledig worden geblokkeerd. Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Lees hier het volledige artikel.