Het 24-uurs ritme is belangrijk voor het functioneren van ons lichaam, zowel wanneer we gezond zijn als wanneer we ziek zijn. Onderzoekers van het UMC Utrecht vroegen zich af of het 24-uurs ritme verandert bij patiënten met hartfalen. Ze ontdekten dat ondanks verstoringen in de hormoonspiegels en lichaamsfuncties, de moleculaire klok in het hart intact bleef.
De onderzoekers publiceerden hun resultaten in Ebiomedicine, het translationele blad van Lancet.
In Nederland zijn er ongeveer 250.000 mensen die last hebben van hartfalen. Bij hartfalen pompt het hart bloed minder goed rond. Linda van Laake, cardioloog in het UMC Utrecht, vroeg zich al jaren af hoe het dag- en nachtritme van patiënten met hartfalen eruitziet. “We weten dat het 24-uurs ritme belangrijk is voor het goed functioneren van ons lichaam. Maar hoe zit dat als je ziek bent door hartfalen?” Dat heeft ze nu onderzocht in samenwerking met andere onderzoekers van het UMC Utrecht en met steun van de Hartstichting.
Lichaamsfuncties
Aan het onderzoek deden vijftig patiënten met hartfalen mee. Gedurende een periode van 24 uur werden meermaals de hormoonspiegels en verschillende lichaamsfuncties vastgesteld. De onderzoekers zagen dat de hormonen melatonine (ook wel bekend als het slaaphormoon) en cortisol (vaak ook wel het stresshormoon genoemd) minder grote pieken lieten zien ten opzichte van mensen zonder hartfalen.
Lees hier het volledige artikel.