Versterking van het sociale netwerk helpt bij revalidatie

 

Het nieuwe onderzoeksthema Family Empowerment richt zich op het ondersteunen van familie en naasten bij het leren leven met de gevolgen van een ernstige aandoening. Het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht kreeg recent bijna 1,3 miljoen euro subsidie voor vier studies die zullen onderzoeken hóe de omgeving van revalidanten versterkt kan worden zodat patiënt en naasten zich samen beter kunnen redden.
Een aandoening zoals een beroerte of een spierziekte heeft veel impact. In eerste instantie natuurlijk op het leven van de patiënt zelf. Maar je krijgt zo’n aandoening niet alleen en ook naasten, partners, kinderen en ouders moeten leren leven met de gevolgen ervan. In hoeverre hen dat lukt, heeft invloed op de manier waarop de persoon met de beperking zelf zijn leven weer op kan pakken. Echter, familie en naasten ervaren vaak een hoge zorglast en een verminderde kwaliteit van leven. Veel gezinsleden voelen zich onvoldoende voorbereid op het omgaan met de gevolgen van de aandoening in het dagelijkse leven.

Participatiesamenleving
Een gezinsgerichte benadering past vanzelfsprekend in de revalidatie, maar ook hier is ruimte voor verdere ontwikkeling. Zéker nu in de nieuwe ‘participatiesamenleving’ een steeds grotere bijdrage verwacht wordt van de omgeving. “Het onderzoek richt zich dan ook op het ondersteunen van patiënt en naasten, zodat zij gezamenlijk de regie over hun leven kunnen herpakken en leren omgaan met problemen die samenhangen met de aandoening. Het uiteindelijke doel is dat de persoon met een beperking weer goed in de maatschappij kan functioneren,” aldus prof. dr. Anne Visser-Meily, hoogleraar revalidatiegeneeskunde in het UMC Utrecht en hoofd van het Kenniscentrum. Bij alle studies zijn zowel patiëntenverenigingen als patiënten zelf en hun familie en naasten betrokken.

Lees hier het volledige artikel.