Met de overheveling van de verpleging en verzorging naar de ZVW is de wijkverpleegkundige naast de huisarts gepositioneerd, als belangrijke spil in de wijk.
Versterk de eigenstandige positie van uw wijkverpleegkundigen naast de huisarts!
De huisarts en de wijkverpleegkundige moeten er samen zorg voor dragen dat zorg dichtbij gegeven kan worden, gebaseerd op de expertise van professionals. Daardoor kunnen mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. In de praktijk blijkt dat wijkverpleegkundigen het niet eenvoudig vinden om deze eigenstandige positie ten opzichte van de huisarts in te nemen. Zij moeten zichzelf ‘bewijzen’ als autonoom professional. Daar waar de huisarts deze positie al langer inneemt. In sommige gebieden willen wijkverpleegkundigen van meerdere zorgorganisaties met dezelfde huisarts samenwerken. In die situatie is het soms letterlijk dringen om samen te werken met de huisarts. Hoe kunt u uw wijkverpleegkundigen faciliteren om hun eigenstandige positie vorm te geven?
Vormgeving van de samenwerking
Het begint met bewustzijn. Momenteel is de huisarts vaak in de lead bij het bepalen van de samenwerkingsvorm en –inhoud. Veel wijkverpleegkundigen laten dit gebeuren, terwijl de functionaliteit van de samenwerking mogelijk gebaat zou zijn bij een andere invulling van de samenwerking. Het is belangrijk om hier over in gesprek te gaan. Wat te doen met ad hoc overleg rond individuele cliënten, structureel overleg rond monitoring van kwetsbare groepen en periodiek overleg rond zorgvernieuwingsmogelijkheden. U kunt hier separaat met uw wijkverpleegkundigen over brainstormen en zo hun rugzak vullen met verschillende samenwerkingsmogelijkheden. Door als wijkverpleegkundige zelf een goede analyse en agenda te maken wat nodig en gewenst is aan samenwerking en met welk doel , vang je twee vliegen in één klap. Een functionelere samenwerking, ook als er meerdere zorgaanbieders zijn, maar vooral ook een gelijkwaardiger uitgangspositie.
Lees hier het volledige artikel.