Verslavingszorg levert baten op voor de samenleving

Cognitieve gedragstherapie (CGT) in de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg voor verslaafden kan de gezondheid van mensen met een alcoholverslaving verbeteren. Bij iemand met een alcoholverslaving die een CGT-traject doorloopt zijn de netto baten over een periode van tien jaar 10.000 tot 14.000 euro per persoon.

Deze therapie is ook effectief bij de behandeling van jongeren met een cannabisverslaving. Hierbij zijn de baten circa 9.700 tot 13.000 euro per persoon die een CGT-traject doorloopt.
Dit blijkt uit de zogeheten maatschappelijke kosten-batenanalyses (MKBA) van cognitieve gedragstherapie-behandelingen voor alcohol- en cannabisverslaving.
Bij een CGT-behandeling van mensen met een alcoholverslaving komen deze baten voort uit minder ziekte en sterfte, een betere kwaliteit van leven en een hogere arbeidsproductiviteit. Ook zijn er baten vanwege minder verkeersongevallen en minder criminaliteit, waarvoor dus ook minder inzet van politie en justitie nodig is. De behandeling van jongeren met een cannabisverslaving levert baten op als een verbeterde gezondheid, een betere kwaliteit van leven, minder schooluitval en een hoger inkomen voor de cliënten die de behandeling succesvol hebben afgerond.
Lees hier het volledige artikel.