Op 3 november 2011 vond de derde Dag van de Belangenbehartiger plaats. Zo’n 200 belangenbehartigers kwamen naar Utrecht en wilden meer weten over nieuwe verbindingen in drukke tijden, het thema van de dag. Benieuwd naar het sfeerverslag, de film, of één van de workshops? Lees de uitgebreide terugblik.Veel belangenbehartigers in de zaal
De Dag van de Belangenbehartiger werd druk bezocht. Ruim 200 belangenbehartigers kwamen naar Utrecht. Ook al zijn het moeilijke tijden, belangenbehartigers zijn zich aan het herpakken en willen aan de slag.
In de ochtend spreken Cor Langedijk, directeur van VCP, en Hans Martin Don, voorzitter van de koepel van Wmo-raden.
Blik op de horizon
Cor LangedijkCor Langedijk heeft een duidelijke boodschap: kijk vooruit en kies het pad naar de horizon. “Er wordt overal bezuinigd, op zorg, op lokale belangenorganisaties, op VCP, op de landelijke organisaties. Maar zo is het nu eenmaal. We kunnen nu kiezen. Blijven we in de put zitten, of klimmen we er weer uit? U hebt gekozen om hier te zijn. Daarmee geeft u aan dat u door wilt gaan. En VCP gaat met u mee op dat pad naar de horizon.”
Geen inspraak, maar tegenspraak
Hans Martin Don geeft aan dat er veel afkomt op gemeenten, en dat zij dat niet alleen kunnen. Hans Martin Don“Gemeenten hebben advies, inbreng, kritiek van ervaringsdeskundigen nodig. Zowel van belangenbehartigers als van hun eigen adviesraden.” Don ziet een duidelijke taak voor de gehandicaptenplatforms, om van buitenaf te laten zien dat gemeenten moeten werken aan inclusief beleid. Don ziet ook een taak voor de Wmo-raden, Wsw-raden en alle andere raden die de gemeente adviseren.“Wat we nodig hebben zijn lastige mensen.
Lees het sfeerverslag
Bekijk de film (Youtube)
icon Presentatie Cor Langedijk
icon Presentatie Hans Martin Don
Middagprogramma
In het middagprogramma werd in vijf workshops ingegaan op het belang van nieuwe verbindingen in drukke tijden.
Workshop over belangen behartigen met sociale media deelnemers workshop
“LinkedIn en Twitter? Voor lokale belangenbehartigers bieden deze sociale media veel mogelijkheden.” Liza van Wessel, communitymanager bij VCP, en Joop Schaffels, PR-man bij de Koepel van Wmo-adviesraden zijn er duidelijk over. Rechtstreeks contacten met wethouders leggen via Twitter werkt heel rechtstreeks, bijvoorbeeld.
Lees het verslag en download handige documenten over Facebook en Twitter
WEmmy van Brakelorkshop transitie van AWBZ-begeleiding naar gemeenten
“Gebruik 2012 als overgangsjaar en werk zoveel mogelijk samen door gemeenten en aanbieders van zorg en welzijn stevig te informeren en te adviseren.” Dit was een belangrijk advies dat Petra van der Horst, kwartiermaker voor het project, en Emmy van Brakel, consulent voor Wmo de Kanteling, gaven aan de deelnemers. De hoeveelheid aanwezigen en gestelde vragen geeft aan dat het onderwerp heel veel mensen bezighoudt.
Lees het verslag en download de veelgestelde vragen
Workshop ggz en belangenbehartiging
Is de tijd rijp om verbindingen te leggen tussen mensen met een ggz-achtergrworkshopzaal en deelnemersond en Wmo-raden, wsw-raden en gehandicaptenplatforms? Trudy Jansen, projectcoördinator bij Geestdrift, legde deze vraag voor aan de deelnemers van deze workshop.
“Waarom nu pas?”, verwoordde een deelnemer het algemene gevoel. “Het is vanzelfsprekend om de ggz-ervaringskdeskundigheid te benutten en in te brengen in adviezen van bijvoorbeeld je Wmo-raad of gehandicpatenplatform aan de gemeente”.
Lees het verslag en download handige A4tjes met informatie over de GGZ
Workworkshop Fooruit met Helmi Levershop verbindingen leggen naar de samenleving
Waar kunnen wij op scoren? Waar worden we zelf enthousiast van, en hoe betrekken we anderen daarbij? Dat is de houding die de Gehandicaptenraad Deventer overbrengt tijdens de workshop ‘verbindingen leggen naar de samenleving’. De workshop begon verrassend: de raad presenteert haar nieuwe naam “FOORUIT verder met een handicap”. Met veel trots presenteerden Helmi Lever en Hans Akkerman, bestuursleden, het nieuwe logo dat erbij hoort.
Verslag workshop Fooruit over verbindingen naar de samenleving
Workshop ondersteunen en verbindenDeelnemers aan de workshop
Tijdens de workshop ‘ondersteunen en verbinden’ was er volop ruimte om met Cor Langedijk, directeur van VCP, in gesprek te gaan over ondersteuning van VCP voor belangenbehartigers. Uit de zaal kwamen concrete vragen zoals: Blijft Bus 1202 bestaan, en blijft Makkers Unlimited actief?
Verslag workshop ondersteunen en verbinden
Vierde Dag van de Belangenbehartiger
Aan het eind van de dag keek Cor Langedijk terug: “Een geslaagde dag, iedereen wil verder. Het zal een lastige weg worden, maar ik denk dat we volgend jaar, tijdens de vierde Dag van de Belangenbehartiger, zullen zien dat 2011 een keerpunt was en dat we in 2012 samen inderdaad nieuwe verbindingen hebben kunnen leggen.”
Bron: VCP