De term ‘workaholic’ wordt niet altijd in negatieve zin gebruikt, soms is het zelfs bedoeld als compliment, maar een werkverslaving kan wel degelijk zware gevolgen hebben voor iemands gezondheid en dagelijkse leven. Soms is psychologische hulp om afstand te kunnen nemen van het werk.
Een nieuwe studie onderzocht in welk soorten beroepen het risico op een werkverslaving groter is.
Het is een misverstand dat een workaholic enkel een harde werker is. Bij een werkverslaving is iemand werkelijk obsessief bezig met zijn job, zonder dat dit gevraagd wordt, en verliest hij of zij de interesse in de andere dingen des levens. Workaholics raken verslaafd aan de roes die ze ervaren tijdens het werken, net zoals alcoholisten afhankelijk worden van alcohol. Ook in hun vrije tijd kunnen ze hun zinnen niet verzetten en voelen ze zich onrustig, angstig en zelfs schuldig.
Vaak zijn werkverslaafden perfectionisten die niet graag taken delegeren, omdat ze liever zelf de controle behouden. Soms hangt het probleem samen met een diepe onzekerheid en zijn ze constant op zoek naar bevestiging. In veel gevallen vluchten ze in het werk om moeilijkheden in de privésfeer te ontlopen, bijvoorbeeld relationele strubbelingen.
Impact op gezondheid en sociaal leven. Het zal wellicht niet verbazen dat werkverslaafden een groot risico lopen op een burn-out.
Lees hier het volledige artikel.