Verschillen mannen en vrouwen met reuma

Van diagnose tot medicatie: er is nog veel te weinig aandacht voor sekseverschillen
Vrouwen zijn geen mannen. Toch krijgen ze vaak dezelfde behandelingen en medicijnen. Ook wordt onderzoek nog vooral uitgevoerd bij mannelijke proefpersonen. Maar wist je dat ziektes bij mannen en vrouwen heel verschillend kunnen verlopen? En dat hun reactie op medicatie vaak ook niet hetzelfde is?

Hoogleraar reumatologie in het Radboudumc Nijmegen, Irene van der Horst-Bruinsma en reumatoloog Delia Popa doen al jaren onderzoek naar sekseverschillen bij reuma. Ze hebben zich gespecialiseerd in axiale spondyloartritis, waaronder de ziekte van Bechterew. En ze kunnen nog wel wat hulp gebruiken bij vragenlijsten!

Van nieren tot spieren, de lijst verschillen is lang
De lijst met verschillen tussen ‘haar’ en ‘hem’ is lang. Van lever tot nieren, van hart tot spieren; het werkt bij vrouwen en mannen allemaal net een beetje anders. Zo hebben vrouwen een kleiner hart en nauwere bloedvaten, maar een langere darmpassage. En mannen hebben meer spier- dan vetweefsel. Verder hebben vrouwen in de vruchtbare leeftijd een efficiënter afweersysteem; ze reageren daarom bijvoorbeeld ook beter op vaccinaties.
Na de overgang verandert er veel in een vrouwenlichaam, ook de weerstand tegen infecties.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.