Verrijkte voedingsmiddelen meestal niet in Schijf van Vijf

De meeste verrijkte voedingsmiddelen zijn geen gezonde keuze. Ze verhogen weliswaar de inname van vitamines en mineralen, maar vallen vaker buiten de Schijf van Vijf dan niet-verrijkte varianten.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM op basis van gegevens van de laatste Voedselconsumptiepeiling (VCP 2012-2016).

Vitamine A en D
In Nederland zijn afspraken tussen overheid en producenten gemaakt om margarines en andere plantaardige vetten te verrijken met vitamine A en D. In het onderzoek zijn deze verrijkte producten apart onderzocht van andere verrijkte producten. Van de Nederlandser gebruikt 84 procent met vitamine A en D verrijkte smeer- en bereidingsvetten. Deze groep gebruikers heeft hogere vitamine A- en D-innames dan niet-gebruikers.

Verrijkte smeer- en bereidingsvetten dragen voor 44 procent bij aan de inname van vitamine D en voor 29 procent aan de inname van vitamine A.

Lees hier het volledige artikel.