Volgens Nijmegenaar Floris de Lange, hoogleraar Waarneming en Cognitie aan de Radboud Universiteit, is ons brein een voorspellingsmachine. Maar hoe werkt dat dan? En waarom is nieuwsgierigheid goed voor onze hersenen?
Floris de Lange, topwetenschapper aan het Donders Instituut in Nijmegen, wil de mens graag beter begrijpen en, als het kan, verder helpen. Daarom is hij hersenonderzoeker geworden.
,,Ik zit met mijn werk op de grens tussen biologie en psychologie.’’ Hij onderzocht afgelopen jaren wat er precies gebeurt wanneer je iets hoort of ziet. Hoe beweegt informatie door ons brein?
Je ziet met je hersenen
Met zijn onderzoeken heeft De Lange al verschillende prijzen en subsidies in de wacht gesleept. Hij vertelt graag over zijn werk, maar eerst neemt hij ons mee naar de basis: hoe nemen wij waar?
,,We zien niet met onze ogen! Het beeld ontstaat pas in ons brein, op een plek in ons achterhoofd. De ogen scannen de omgeving en maken gedetailleerde plaatjes. De hersenen maken een totaalbeeld van al die kleine plaatjes samen. Dus we zien eigenlijk een interpretatie van het brein. Datzelfde geldt voor geluid en informatie via andere zintuigen.’’
Lees hier het volledige artikel.