Verraderlijk pad van gevolg naar oorzaak

Verkeerd gedacht: causaliteit of correlatie.
We leggen voortdurend oorzakelijke verbanden, maar het is ontzettend lastig om aan te tonen of zulke verbanden echt bestaan. “Daarvoor moet je verder graven.”

‘Lichte kinderkamer vergroot risico bijziendheid’. In 1999 verschenen alarmerende koppen zoals deze in de media. Wetenschappers hadden namelijk ontdekt dat jonge kinderen die met een nachtlampje aan slapen, op latere leeftijd vaker bijziend worden dan kinderen die in het donker slapen.

Her en der werden nachtlampjes in de prullenbak gegooid. Maar was de blootstelling aan licht wel de oorzaak van de latere bijziendheid? Uit het onderzoek volgde alleen dat er een verband was, oftewel een correlatie, tussen nachtlicht en latere bijziendheid. Maar, zoals een beroemde uitspraak in de statistiek luidt: correlatie is geen causatie.

Uit vervolgonderzoek bleek dat nachtlampjes helemaal geen kwaad doen. Ouders die zelf bijziend zijn, laten in de kinderkamer vaker een nachtlampje aan dan niet-bijziende ouders. En kinderen van bijziende ouders lopen nu eenmaal om genetische redenen een verhoogde kans om later zelf ook bijziend te worden.

Lees hier het volledige artikel.