Veroorzaken cholesterolverlagers dan toch geen spierpijn?

Er doen al lang verhalen de ronde dat cholesterolverlagers spierpijn zouden veroorzaken, wat velen afschrikt. Een nieuwe studie uit het Verenigd Koninkrijk stelt nu echter dat daar weinig van aan is. De onderzoekers hopen dat meer mensen deze geneesmiddelen zullen nemen, want ze kunnen hun leven redden.

Hartaanval
Cholesterolverlagers worden voorgeschreven om hartaanvallen en beroertes te voorkomen bij risicopatiënten. Veel van deze patiënten weigeren echter om de geneesmiddelen te nemen, of stoppen na een tijdje met de behandeling, omdat ze geloven dat de medicatie spierpijn en krampen als bijwerkingen heeft. Door deze weigering lopen ze een grotere kans om daadwerkelijk een hartaanval of beroerte te krijgen.

Studie met 200 deelnemers
Britse wetenschappers onderzochten recent de hardnekkige geruchten rond deze zogezegde neveneffecten van cholesterolverlagers. Ze zetten een studie op met 200 proefpersonen, gemiddeld ongeveer 70 jaar oud, die onlangs gestopt waren met het nemen van deze geneesmiddelen of die dat overwogen wegens spierpijnsymptomen. Ze werden opgedeeld in verschillende groepen en kregen gedurende bepaalde periodes ofwel een echte cholesterolverlager of een placebo.

Lees hier het volledige artikel.