Elke dag een kwartiertje in de zomerzon of even onder op de zonnebank vermindert waarschijnlijk de groei van darmtumoren. Onderzoekers van het LUMC kwamen tot deze ontdekking toen ze muizen met darmtumoren dagelijks blootstelden aan UV-straling.
Het aantal sterfgevallen door darmkanker is lager in landen met veel zonuren dan in noordelijk gelegen landen. De zon is heel belangrijk voor de aanmaak van vitamine D, wat de groei van darmkankercellen kan remmen. Maar tot nu toe was nog niet bekend of de ontwikkeling van darmkanker ook direct beïnvloed wordt door de hoeveelheid zonlicht . Daarom is in dit onderzoek gekeken of blootstelling aan UV-straling en vitamine D invloed heeft op de groei van darmtumoren bij muizen.
Onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd bij muizen die door een fout in het APC-gen spontaan darmkanker kregen. De muizen werden op een dieet gezet dat arm was aan vitamine D, zoals bij de meesten van ons (een zogenaamd Westers dieet). Dat is anders dan bijvoorbeeld in het noorden van Noorwegen of bij de Eskimo’s, die veel vette vis eten (rijk aan vitamine D3).
Lees hier het volledige artikel.