Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een manier gevonden om bij patiënten met acute myeloïde leukemie het verloop en de ernst van hun ziekte beter te voorspellen. Hierdoor kunnen ze een behandeling krijgen die meer op hen persoonlijk is toegespitst.
De onderzoekers hebben hierover gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM).
Acute Myeloïde Leukemie (AML) is een vorm van bloedkanker en is de meest voorkomende vorm van acute leukemie bij volwassenen. Het is heel lastig om te voorspellen hoe bij een individuele patiënt de ziekte gaat verlopen en hoe ernstig deze uitpakt. ,,Dat is echter wel belangrijk om te weten, omdat je dan de therapie kunt afstemmen op de persoon. En om te voorspellen hoe groot de kans is dat de ziekte terugkeert na behandeling’’, zegt onderzoeker Peter Valk, van de afdeling Hematologie van het Erasmus MC.
Bij acute leukemie ontstaan veranderingen (mutaties) in het DNA van de stamcellen in het beenmerg. Een patiënt met AML kan zeer verschillende mutaties hebben. Die veranderingen moet je opsporen met zogenoemde DNA sequencing. Het opsporen van al deze genetische afwijkingen kostte tot nu toe veel tijd en mankracht.
Lees hier het volledige artikel.