Het gros van de werknemers met een tijdelijk contract in de zorg doet werk dat structureel van aard is. Dat blijkt uit onderzoek van CAOP naar flexibilisering van de arbeidsmarkt in de zorgsector in opdracht van werknemersorganisatie FBZ.
Volgens veel zorgverleners is dit slecht voor de kwaliteit van de geleverde zorg. Het is de hoogste tijd dat werkgevers wakker worden en stoppen met misbruik van de flexibele schil. Dit leidt niet alleen tot verlies van kwaliteit en continuïteit van zorg, maar ook van structurele arbeidsplaatsen.
Niet eerder werd op deze schaal de beleving van zorgprofessionals over de ontwikkelingen van flexibilisering en het effect op het werk onderzocht. Voor het onderzoek werden artsen, paramedici en andere hoogopgeleide (zorg)professionals bevraagd. Hierbij de resultaten op hoofdlijnen.
Inzet tijdelijke krachten neemt toe
Van de respondenten geeft 43% aan dat er de afgelopen 12 maanden regelmatig of structureel gebruik is gemaakt van tijdelijke arbeidskrachten. Ruim driekwart geeft zelfs aan dat tijdelijke krachten werkzaamheden uitvoeren die structureel van aard zijn. Uit het onderzoek blijkt dat de inzet van tijdelijke krachten de laatste drie jaar is toegenomen. Tijdelijke arbeidskrachten zijn voornamelijk starters en jongere werknemers.
Lees hier het volledige artikel.